14. 2. 2015

Miništoly s marcipánem


Trochu jiná verze klasické vánoční štoly. Tahle kolečka jsou nadýchaná, ovoněná skořicí a citrusovou kůrou, ve středu každého nesmí chybět marcipán a na vrchu jsou posypaná plátky mandlí. Z uvedeného množství jsem měla 2 plechy miništol.

Přísady

  • 200 ml mléka
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička melasy nebo medu
  • 2 lžíce rumu
  • 85 g másla, změklého
  • 2 vejce
  • půl lžičky skořice
  • strouhaná citronová kůra
  • strouhaná pomerančová kůra
  • 100 g celozrnné špaldové mouky (lze nahradit klasickou hladkou)
  • 100 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí (plus špetka cukru a lžička vlažné vody)

Na náplň:
  • 180 g rozinek (dala jsem méně)
  • 25 g kandované citrusové kůry
  • 50 g kandovaných třešní (neměla jsem, dala jsem víc citrusové kůry)
  • 100 g marcipánu

Na potření:
  • 1 vejce, rozšlehané
  • hrst mandlových lupínků
  • 1 vrchovatá lžíce rozpuštěného másla + 1 lžíce rumu
  • moučkový cukr na posypání
 

Postup

V pekárně si necháme vypracovat a vykynout těsto - nejdříve dáme vše tekuté, potom mouku, do které uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme špetkou cukru a zakápneme lžičkou vlažné vody. Nakonec droždí zahrneme moukou.

Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, posypeme ho sušeným a kandovaným ovocem a zabalíme. Balíček rozválíme na velikost cca 15x50 cm. Doprostřed dáme váleček marcipánu a zarolujeme.

Z rolády odkrajujeme kolečka, dáváme je na plech vyložený pečícím papírem, rukou je vždy trochu zploštíme. Necháme je pod utěrkou ještě asi 10 minut dokynout.

Potřeme je vajíčkem, posypeme mandlemi a v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 15 minut pečeme, až budou  kolečka nadýchaná a zlatavá.

Ještě horká kolečka potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a posypeme moučkovým cukrem.







Žádné komentáře:

Okomentovat