24. 2. 2015

Nekynuté rohlíčky


Rohlíčky sice obsahují droždí, ale nenechávají se kynout. Hotové se potřou rumovým máslem a obalí v cukru. Plnila jsem je tvarohovou a makovou náplní, zkusit můžete ale i povidla, jablka nebo ořechy. Z celé dávky budete mít 64 rohlíčků, které se vejdou na dva plechy.

Přísady

  • 10 lžic mléka, vlažného
  • 1 lžíce cukru
  • 1 kostka droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla, změklého
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • náplň podle chuti: povidla, tvaroh, mák, ořechy, jablka
  • 4 lžíce rozpuštěného másla smíchané s 1 lžící rumu
  • moučkový cukr na obalení

Postup

Mléko, cukr a rozdrobené droždí smícháme v hrnku a necháme vzejít kvásek.

Na válu smícháme mouku, máslo, vejce a sůl a vzniklou směs polijeme vzešlým kváskem. Vše zpracujeme dohromady a ihned bez kynutí začneme s výrobou rohlíčků.

Těsto rozdělíme na 8 dílů a z každého rozválíme asi 3 mm silné kolo. Každé kolo rozřízneme nožem nebo rádýlkem na 8 trojúhelníkových výsečí. Na nejkratší stranu trojúhelníka naneseme vždy trochu náplně a zarolujeme rohlíček tak, že bude končit úzkou dlouhou špičkou.

Rohlíčky skládáme na plechy vyložené pečícím papírem a ihned pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10-12 minut dorůžova.

Upečené, ještě horké rohlíčky potíráme rozpuštěným rumovým máslem a obalujeme v moučkovém cukru.





Žádné komentáře:

Okomentovat