25. 3. 2015

Špaldové housky


Recept jsem našla v kuchařce Deník Dity P., provedla ale drobné úpravy. Část bílé mouky jsem nahradila celozrnnou špaldovou, přidala 20 ml mléka a místo sádla dala olej.

Přísady

  • 200 g celozrnné špaldové hladké mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 220 ml mléka
  • 3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
  • 3 lžíce změklého sádla nebo oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 bílek na potření
  • příp. hrubá sůl, mák, sezam nebo kmín na posypání

Postup

Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Zasypeme cukrem a přídáme pár lžic vlažného mléka. Zakryjeme utěrkou a necháme kvásek vzejít na teplém místě. Do mísy přidáme jogurt, sádlo nebo olej, sůl a zbylé mléko a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Zakryjeme utěrkou a dáme alespoň na hodinu kynout na teplé místo - těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. 

Pokud máme domácí pekárnu, necháme těsto vykynout tam - nejdříve dáme mléko, jogurt, tuk, přisypeme sůl a mouku. Do mouky uděláme důlek, rozdrobíme droždí, posypeme je cukrem a přidáme 2 lžičky teplé vody. Zapneme program těsto.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněnou plochu, trošku ho prohněteme a rozdělíme na dvanáct částí. Z každé pak pleteme housky nebo děláme různé jiné tvary. Klademe je na dva plechy vyložené pečícím papírem a necháme je ještě dokynout. 

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Vykynuté housky pomažeme bílkem prošlehaným s trochou mléka, můžeme posypat podle chuti hrubou solí, mákem nebo kmínem. Pečeme dozlatova asi 20 až 30 minut. 






Žádné komentáře:

Okomentovat