26. 3. 2015

Smetanovo-špenátový bulgur, kuřecí steak


Velmi zajímavá příloha, která skvěle doplní plátek masa, který by jinak byl fádní. Tahle úprava bulguru je naše oblíbená, bulgur má příjemně smetanovou chuť, je vláčný a jemně dochucený špenátem.

Přísady

Bulgur:
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 lžíce másla
  • 400 g mraženého špenátu, sekaného (ne pyré, ale může být příp. listový)
  • 200 g bulguru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 400 ml zeleninového vývaru (nebo kuřecího)

Steak:
  • 3 až 4 kuřecí prsa
  • sůl, pepř
  • grilovací koření (bez glutamátu, např. bio nebo směs podle chuti)
  • pár lístků rozmarýnu
  • olivový olej na opečení

Postup

Na másle necháme zesklovatět cibuli, přidáme špenát, bulgur, smetanu a vývar a přivedeme k varu. Zakryté zvolna vaříme 10 minut (občas promícháme), poté odstavíme a pod pokličkou necháme dojít, dokud bulgur zcela nezměkne (cca 15 minut). Před podáváním promícháme.

Maso okořeníme a trochu na tlustší straně naklepeme (díky tomu koření víc přilne k masu) a zprudka opečeme na oleji z obou stran. Plamen zmírníme a za občasného otáčení smažíme, dokud není maso hotové a přitom šťavnaté. Vyndáme ho na prkýnko, necháme asi 2 minuty odpočinout a poté nakrájíme na menší kusy.

Žádné komentáře:

Okomentovat