21. 4. 2015

Řízky po toskánsku


Recept je z aktuálního magazínu Albert. Vepřové řízky jsem vyměnila za krůtí a jako přílohu podávala bramborovou kaši. 

Přísady

  • 6 krůtích nebo vepřových řízků
  • sůl
  • olivový olej
  • 1 velká cibule, nakrájená na tenké klínky
  • 6 plátků slaniny, nakrájených na kostičky
  • 3 stroužky česneku, podrcené
  • 60 ml vína
  • 1 lžíce vinného octa
  • 2x 400 g konzerva sekaných rajčat
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • špetka skořice
  • sůl, pepř
  • černé olivy bez pecek
  • 2 lžíce hladkolisté petrželky, nasekané

Postup

Maso jemně naklepeme, osolíme a na oleji opečeme z obou stran, aby zezlátly. Maso naskládáme do pekáčku.

Do pánve přidáme cibuli, slaninu a opékáme pár minut, přidáme i česnek a po chvilce vlijeme víno a ocet. Necháme chvilku vařit, aby se tekutina zredukovala na polovinu. Přidáme rajčata, rozmarýn, tymián, cukr, skořici a osolíme, příp. opepříme. Přivedeme k varu.

Omáčkou přelijeme řízky v pekáči a pečeme asi půl až třičtvrtě hodiny, až maso změkne. Přidáme olivy a necháme krátce prohřát. Nakonec posypeme petrželkou.

Podáváme s polentou, bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory.




 

Žádné komentáře:

Okomentovat