12. 5. 2015

Chřestový quiche


Quiche je slaný koláč, který pochází z Francie. Nejčastěji se na něj používá křehké těsto, ale tahle varianta s těstem listovým je také skvělá. Začala sezóna chřestu, tak mi recept v květnovém Apetitu padl hned do oka. Těsto se mi trochu vyboulilo, tak jsem použila jen polovinu náplně a nakonec mi to přišlo tak akorát (uvádím mnou upravený recept).

Přísady

  • 500 g listového těsta
  • 1 vejce na potření


Náplň:
  • 50 g dobré slaniny, nakrájené na kostičky
  • trochu olivového oleje (pokud máte slaninu tučnou, olej vynechte)
  • 1 malá cibule, nakrájená na kolečka
  • 1/2 svazku zeleného chřestu, pokrájeného na 3 až 4 kusy
  • sůl, pepř
  • 170 ml smetany ke šlehání
  • 1 malé vejce + zbylé vejce z potření těsta
  • špetka muškátového oříšku
  • 75 g sýra gruyere (příp. ementálského typu), nastrouhaného

Postup

Těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu o průměru cca 22 až 25 cm. Dno propícháme vidličkou, zakryjeme alobalem a zatěžkáme fazolemi. 

Pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů 12 minut. Sejmeme zátěž i alobal, korpus potřeme vejcem a pečeme 3 minuty. Necháme vychladnout.

V pánvičce opečeme slaninu a cibuli, přidáme chřest, vlijeme polovinu smetany a 3 až 5 minut dusíme.

V misce prošleháme zbylou smetanu a vejce, osolíme a opepříme a přidáme muškátový oříšek.

Korpus posypeme sýrem, pokryjeme chřestovou směsí a zalijeme ochucenými vejci.

Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi 25 minut.






 

Žádné komentáře:

Okomentovat