11. 6. 2015

Francouzské brambory podle Dity P.


Konečně jsem objevila recept na správné francouzské brambory. Jsou nejlepší, jaké se mi povedly a už je nebudu dělat jinak. Kuchařka Deník Dity P. se zatím velice osvědčuje :-)

Přísady

  • 1 kg pevných brambor
  • 200 g libové slaniny, nakrájené na kostičky (dala jsem libové uzené)
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, nakrájená na tenká půlkolečka
  • 8 vajec 
  • 200 smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • máslo na vymazání
  • kyselé okurky nebo nakládaná červená řepa k podávání

Postup

Tři vejce uvaříme natvrdo, vychladlá je oloupeme a nakrájíme na plátky. Zbylých 5 vajec prošleháme se smetanou, osolíme a opepříme. Polovinu směsi odložíme stranou, využijeme ji až ke konci zapékání.

Slaninu osmahneme v pánvi nejdřív nasucho, pak přidáme máslo a cibuli a opékáme, až je slanina zlatohnědá a cibule začíná lehounce hnědnout.

Brambory oloupeme, umyjeme a nakrájíme na tenká kolečka.

Remosku nebo zapékací mísu vymažeme máslem. Na dno dáme brambory, pak slaninu s cibulkou, plátky vajec a zalijeme trochou vaječné směsi. Takhle pokračujeme, až všechno spotřebujeme. Poslední vrstvou jsou plátky brambor, které jemně osolíme a opepříme.

Pečeme 20 až 40 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Když jsou brambory měkké, nalijeme na ně odloženou vaječnou směs, troubu zesílíme na 200 stupňů a ještě 10 minut zapékáme.

Podáváme s kyselou okurkou nebo nakládanou červenou řepou.




2 komentáře:

  1. Tohle vypadá jako skvělá pochoutka. Obecně francouzské brambory doslova zbožňuju a to na jakýkoliv způsob. Někdy mám chuť na mastnější, tak přidám více smetany a uzeného, někdy zase spíše takové zdravější. Každopádně díky za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      v naší rodině mám francouzské brambory nejraději já, takže je bohužel nevařím tak často, jak bych si přála. Tak ať Vám tyhle chutnají.
      Hezký den.
      Zuzka

      Vymazat