14. 6. 2015

Pšenično žitný kváskový, co se povede


Recept jsem našla na FB uživatele Dobře zadělaná kuchyň. Chléb je výborný, má velké bubliny a přitom chutná příjemně chlebově díky celozrnné žitné mouce.

Přísady

Kvásek:
  • 140 g žitné celozrnné mouky
  • 160 ml vody 
  • 2 lžíce kvásku z ledničky


Dále:
  • 600 g pšeničné chlebové mouky
  • 330 ml vody (příp. 340 ml syrovátky)
  • 1 lžíce kmínu
  • 3 lžičky soli 
  • žitná chlebová mouka na pomoučnění

Postup

Kvásek s vodou a žitnou moukou rozmícháme, přikryjeme a necháme 12-14 hodin rozkvasit při pokojové teplotě.

Po rozkvašení odebereme 1 až 2 lžíce kvásku na příště a ke zbytku přidáme vodu (příp. syrovátku) a mouku a zamícháme, aby se tekutina propojila s moukou. Necháme 30 minut odpočívat. Poté přidáme sůl a kmín a robotem na první rychlost hněteme cca 3 minuty, poté na druhou rychlost 7 minut (samozřejmě můžeme těsto propracovat i ručně).

Necháme kvasit 2 hodiny přikryté igelitem, aby těsto neoschlo. Mezitím 2x těsto popřekládáme, vždy po hodině. Nakonec vytvarujeme bochnik a v ošatce nebo cedníku (který vyložíme utěrkou) necháme kynout dle teploty v místnosti cca 2 hodiny.

Troubu rozpálíme na 250 stupňů. Na dno trouby dáme vyšší plech (budeme do něj lít vodu) a na střední příčku klasický plech, aby se nahřál. Připravíme si hrneček teplé vody.
 
Vykynutý bochník vyklopíme na vyhřátý plech, ihned vložíme do trouby, na dno do pekáče vlijeme vodu a zavřeme dvířka. Pára pomůže dokynutí a udělá na chlebu výbornou kůrku.
 
Po 15 minutách dvířka trouby otevřeme a necháme uniknout přebytečnou páru (chleba už se nám dále nezvětšuje). Teplotu snížíme na 190 stupňů a pečeme dalších asi 30 minut, dokud není kůrka zlatavá a při poklepání na spodek chleba zazní dutý zvuk. 
 
Chléb dáme hned po vyndání z trouby chladnout na mřížku, aby se nezapařil. Krájíme ho až úplně vychladlý.






Žádné komentáře:

Okomentovat