14. 6. 2015

Sernik


Honila nás mlsná, včerejší sušenky kamsi zmizely, tak jsem zalistovala v Deníku Dity P. a našla tenhle tvarožník. Tvarohy jsou u nás oblíbené, takže v lednici je vždy zásoba, mohla jsem se do něj tedy hned pustit. Jak je mým zvykem, ubrala jsem cukr, máslo a tentokrát i vajíčka.

Přísady

Těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 90 g moučkového cukru (dala jsem 80 g)
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek (bílek jsem použila do náplně)

Náplň:
  • 1 kg měkkého tučného tvarohu (dala jsem 2 tučné a 2 polotučné)
  • 8 vajec, žloutky a bílky zvlášť (dala jsem 4 vejce + 1 bílek, co zbyl z těsta)
  • 200 g krupicového cukru (dala jsem 100 g)
  • 100 g změklého másla (vynechala jsem)
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce bramborového škrobu (dala jsem kukuřičný)
  • 100 g rozinek, naložených v rumu

Postup

Ze všech surovin na těsto vypracujeme v robotu nebo ručně hladké těsto. Zabalíme ho a dáme na půl hodiny do lednice.

Poté těsto rozválíme nebo natlačíme prsty do formy o rozměrech 20 x 35 cm (vyložila jsem ji pečícím papírem), propícháme vidličkou a pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 170 stupňů.

Bílky ušleháme se špetkou soli do polotuha, přidáme k nim 50 g cukru a šleháme do lesklého sněhu.

Zbytek cukru rozmícháme s tvarohem, žloutky a škrobem. Přimícháme rozinky a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

Troubu zesílíme na 180 stupňů. Na předpečené těsto rozetřeme náplň. Formu vložíme do většího pekáče, do kterého nalijeme vařící vodu tak, aby sahala asi do poloviny formy. Pečeme hodinu. Po hodině troubu vypneme, pootevřeme dvířka a sernik necháme ještě hodinu chladnout v troubě, aby se nesrazil.

Žádné komentáře:

Okomentovat