Recept jsem našla na FB uživatele Dobře zadělaná kuchyň. Chléb je výborný, má velké bubliny a přitom chutná příjemně chlebově díky celozrnné žitné mouce.
Přísady
- 140 g žitné celozrnné mouky
- 160 ml vody
- 2 lžíce kvásku z ledničky
Dále:
- 600 g pšeničné chlebové mouky
- 330 ml vody (příp. 340 ml syrovátky)
- 1 lžíce kmínu
- 3 lžičky soli
- žitná chlebová mouka na pomoučnění
Postup
Kvásek s vodou a žitnou moukou rozmícháme, přikryjeme a necháme 12-14 hodin rozkvasit při pokojové teplotě.
Po rozkvašení odebereme 1 až 2 lžíce kvásku na příště a ke zbytku přidáme vodu (příp. syrovátku) a mouku a zamícháme, aby se tekutina propojila s moukou. Necháme 30 minut odpočívat. Poté přidáme sůl a kmín a robotem na první rychlost hněteme cca 3 minuty, poté na druhou rychlost 7 minut (samozřejmě můžeme těsto propracovat i ručně).
Necháme kvasit 2 hodiny přikryté igelitem, aby těsto neoschlo. Mezitím 2x těsto popřekládáme, vždy po hodině. Nakonec vytvarujeme bochnik a v ošatce nebo cedníku (který vyložíme utěrkou) necháme kynout dle teploty v místnosti cca 2 hodiny.
Troubu rozpálíme na 250 stupňů. Na dno trouby dáme vyšší plech (budeme
do něj lít vodu) a na střední příčku klasický plech, aby se nahřál.
Připravíme si hrneček teplé vody.
Vykynutý bochník vyklopíme na vyhřátý plech, ihned vložíme do trouby, na dno do pekáče vlijeme vodu a zavřeme dvířka. Pára pomůže dokynutí a udělá na chlebu výbornou kůrku.
Po 15 minutách dvířka trouby otevřeme a necháme uniknout přebytečnou
páru (chleba už se nám dále nezvětšuje). Teplotu snížíme na 190 stupňů a
pečeme dalších asi 30 minut, dokud není kůrka zlatavá a při poklepání na spodek chleba zazní dutý zvuk.
Žádné komentáře:
Okomentovat