22. 7. 2015

Borůvkový nepečený dort


Z blogu www.pradobroty.cz je recept na tento výborný nepečený dort. Místo borůvek příště vyzkoušejte např. jahody, maliny nebo ostružiny. Pekla jsem ho Davídkovi k jeho 2. narozeninám a všichni jsme si pochutnali.

Přísady

Korpus:
  • 120 g kakových máslových sušenek (např. Koka), rozdrcených
  • 60 g másla, rozpuštěného 

Borůvkové pyré:
  • 350 g lesních borůvek (lze i mražené)
  • 100 g cukru (dala jsem méně)


Krém:
  • 7 až 8 plátků želatiny
  • 250 g mascarpone
  • 200 g cukru (dala jsem jen 100 g)
  • 500 g tvarohu
  • 100 g smetany ke šlehání
  • půlka borůvkového pyré (dala jsem o něco méně než polovinu)


Borůvkové zrcadlo:
  • 2 plátky želatiny
  • druhá část borůvkového pyré
  • navíc jsem použila trochu tvarohu a čerstvé borůvky na číslici a živé květy

Postup

Nadrcené sušenky promícháme s rozpuštěným máslem a napěchujeme na dno dortové formy o průměru 22 až 26 cm (dno jsem si vyložila pečícím papírem). Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.

Připravíme si pyré. Borůvky i cukr dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak povaříme do změknutí. Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník (já jsem pyré nepasírovala, jen jsem ho rozmixovala, tak jsem měla nakonec víc hmoty a přidávala jsem želatinu - v původním receptu bylo 5 plátků želatiny). Přepasírované pyré rozdělíme do dvou misek cca na poloviny.

Mascarpone, smetanu a cukr vložíme do mísy a pomocí robota na střední otáčky asi minutu promícháváme. Pak zapneme na nejvyšší otáčky a minutu až dvě šleháme, dokud není krém tuhý. Pak po lžících do něj zašleháme tvaroh.

Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut.

V rendlíku si ohřejeme první část borůvkového pyré. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto borůvkovou směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička. Výsledkem je fialový relativně tuhý krém.

Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ a dáme do lednice minimálně na 3 hodiny (čím déle, tím lépe) dokud není zcela ztuhlý.  

Na borůvkové zrcadlo si do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut. 

Do rendlíku vložíme borůvkové pyré, zvážíme ho a dolijeme vodou tak, aby vážilo 150 g (já jsem měla větší polovinu pyré na zrcadlo a ovoce jsem nepasírovala, tak jsem měla hmoty dostatek a vodu jsem tedy nedolévala). Rendlík postavíme na sporák, přivedeme k varu a následně odstavíme. Želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Necháme trochu zchladit (ale ne příliš pyré nesmí začít želírovat) a nalijeme na tvarohový krém tak, aby pyré pokrývalo celou plochu dortu.

Vložíme zpět do lednice a necháme zatuhnout a proležet aspoň 4 hodiny, ideálně přes noc. 

Žádné komentáře:

Okomentovat