7. 7. 2015

Dušená mrkev s rozpeky


Dušenou mrkev máme rádi celá rodina, proto jsem neváhala vyzkoušet recept podle Albert magazínu. Přidala jsem ale trochu citronové šťávy a zahušťovala škrobem. Nadšená jsem ale z rozpeků, konečně recept, který se podobá vdolkům z jídelny, které jsem tak milovala :-)

Přísady

Na rozpeky:
  • 1/2 kostky droždí
  • 250 ml mléka, vlažného
  • 60 g krupicového cukru
  • 80 g másla, rozehřátého
  • 2 žloutky
  • 500 g hladké mouky
  • velká špetka soli
  • plátek másla, rozehřátého - na potření hotových rozpeků


Na mrkev:
  • 1 kg mladé mrkve, nakrájené na kolečka
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1 lžíce hladké mouky (místo ní jsem dala 1 lžičku škrobu)
  • trochu citronové kůry
  • petrželka, nakrájená

Postup

Promícháme droždí, mléko a cukr a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Ke kvásku přidáme mouku, sůl, máslo, žloutky a vypracujeme měkké těsto. Necháme ho přikryté půl hodiny kynout. Poté vytvarujeme vdolky, položíme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout ještě půl hodiny.

Rozpeky pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20-30 minut dozlatova. Ještě zatepla je pomažeme rozpuštěným máslem.

V kastrolu rozpustíme máslo a přidáme cukr, chvilku mícháme a poté přidáme mrkev. Osmahneme ji a osolíme. Dusíme asi 20 minut, pokud se vyvaří všechna šťáva, podlijeme trochou vody. Zaprášíme moukou a krátce povaříme (já jsem lžičku škrobu rozmíchala ve vodě a tím jsem mrkev zahustila). 

Mrkev na talířích posypeme petrželkou a podáváme k vařenému hovězímu masu nebo bez masa, ale vždy s rozpeky neboli vdolky.

Žádné komentáře:

Okomentovat