28. 7. 2015

Kynuté švestkové knedlíky


Moje úplně nejvíc nejoblíbenější jídlo :-) Jsou dělané na páře, takže jsou nadýchané, neoslizlé a nemusíte se bát převaření. Nejraději je mám se švestkami, ale skvělé jsou i s jahodami, meruňkami nebo borůvkami. Recept je na 16 knedlíků, na fotce mám poloviční dávku, tj. 8 knedlíků.

Přísady

  • 250 ml vlažného mléka
  • špetka soli
  • trochu cukru (cca 2 lžíce)
  • 2 lžíce Solamylu nebo 2 vejce (dávám solamyl)
  • 1 lžíce rozehřátého másla
  • 250 g hrubé mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky sušeného nebo 1/2 čerstvého droždí
  • ovoce
  • strouhaný tvrdý tvaroh
  • moučkový cukr
  • rozehřáté máslo

Postup

V pekárně, v robotu nebo v ruce si zaděláme těsto. Pokud nemáme pekárnu, ve vlažném mléce necháme vzejít kvásek (do mléka přidáme i cukr, ať se mají kvasinky čím živit). Vypracované nelepivé těsto přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Poté rozdělíme na 16 dílů a do každého zabalíme ovoce (švestky ani meruňky nevypeckovávám). Pod utěrkou necháme chvilku dokynout, než se nám uvaří voda.

Do velkého hrnce dáme vodu a vložíme pařáček (voda dosahuje pouze do výše pařáčku), na který dáme ještě plátno (utěrku nebo kapesník) - hotové knedlíky jdou pak lépe vyndavat.

Na páře vaříme 20 minut. Poté hned propíchneme, aby unikla pára a knedlíky se nesrazily. Na talířích sypeme strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a polijeme rozehřátým máslem.

Žádné komentáře:

Okomentovat