19. 8. 2015

Zapečené brambory s ratatouille


Vyfotila jsem to jen v rychlosti, ale recept tady nesmí chybět, je to totiž velká dobrota. U nás se tohle bude vařit pravidelně.

Přísady

  • cca 8 brambor, oloupaných a nakrájených na malé kostičky
  • sůl
  • olivový olej
  • 3 kuřecí prsa (nebo krůtí), nakrájené na kostičky
  • bylinky (provensálské, tymián, bazalka, oregano - podle chuti)
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 mrkev, nastrouhaná nahrubo
  • 1 cuketa, nakrájená na kostičky
  • 1 lilek, nakrájený na kostičky
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • cca 300 ml mléka nebo podle potřeby
  • strouhaný parmazán

Postup

Brambory povaříme krátce v osolené vodě (budou se poté ještě zapékat), slijeme.

Na oleji osmahneme maso, okořeníme a přidáme cibuli a po cca 5 minutách přidáme ostatní zeleninu a krátce orestujeme. Zalijeme rajčaty a chvíli povaříme.

Připravíme si bešamel. Rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a orestujeme. Přilijeme studené mléko a za stálého míchání necháme zhnoustnout na řídkou kaši (podle potřeby dolijeme mléko).

Masovo-zeleninovou směs smícháme s bešamelem a předvařenými brambory. Dáme do pekáčku a posypeme parmazánem.

V předehřáté troubě na 190 stupňů pečeme asi půl hodiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat