28. 2. 2016

Hovězí na smetaně


Tuhle dobrotu nemíváme moc často, ale jednou za čas si na svíčkové pochutnáme. Pokud si myslíte, že je moc složitá a zdlouhavá na přípravu, zkuste si pomoci jako já papiňákem a jako přílohu zvolte rýži. Určitě si pochutnáte i tak.

Přísady

  • cca 800 g hovězího masa, překrojeného na 6 kusů
  • sůl
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • olivový olej
  • 350 g kořenové zeleniny, na kostky nebo nudličky (mrkev, celer, petržel)
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 3 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • cca 350 ml vody nebo hovězího vývaru
  • 180 až 200 ml smetany ke šlehání
  • příp. citronová šťáva na dochucení

Postup

Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a dobře opečeme. Maso osolíme a rychle ho opečeme ze všech stran. Nakonec přidáme hořčici, zarestujeme a vlijeme vodu nebo vývar. Vhodíme koření a v papiňáku dusíme asi 3/4 hodiny, až je maso měkké (příp. v klasickém hrnci do změknutí masa). 

Vyjmeme maso i koření a zeleninu rozmixujeme dohladka. Vrátíme na oheň a přilijeme smetanu. Necháme chvíli provařit a podle chuti příp. dokyselíme nebo dosolíme.

Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou. Vhodná příloha je rýže nebo knedlíky.

Žádné komentáře:

Okomentovat