17. 4. 2016

Kuře po cajunsku, šťouchané batáty, kukuřičná salsa


Neprávem opomíjená příloha jsou v naší rodině babáty, nebo-li sladké brambory. Dnes jsem je vařila teprve podruhé, ale ve správném spojení jsou výborné. Tento recept podle Jamieho Olivera je skvělou kombinací chutí - sladké, kyselé, slané, pálivé, kořeněné. Moc jsme si na něm pochutnali.

Přísady

Salsa:
  • 4 kukuřičné klasy (příp. mražená kukuřice)
  • 1 červená chilli paprička (lze vynechat)
  • 2 jarní cibulky, nakrájené
  • 3 zralá rajčata, nakrájená
  • 1 až 2 limetky
  • sůl
  • olivový olej
  • svazek koriandru (lze vynechat)

Batáty:
  • 800 g batátů, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 1 až 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • sůl

Kuře:
  • 4 kuřecí prsa
  • 1 lžíce cajunského koření (oregáno, červená paprika, chilli, sušený česnek)
  • 1 lžíce polenty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 2 plátky anglické slaniny, nakrájené na kousky
  • 20 g sýra feta (příp. balkánského) 
  • petrželka (nemusí být)

Postup

Batáty dáme vařit jako klasické brambory. Když jsou uvařené, slijeme je, rozšťoucháme a vmícháme chilli omáčku.

Klasy kukuřice ogrilujeme na pánvi ze všech stran a nožem odřežeme zrna (příp. mraženou kukuřici opečeme nasucho na pánvi). Kukuřičná zrna dáme do mísy, přidáme nakrájenou cibulku a rajčata, osolíme, přidáme olej a vymačkáme šťávu z limetek. Dobře promícháme. Můžeme vmíchat koriandr.

Kuřecí maso okořeníme, posypeme polentou a paličkou trochu naklepeme. Kuře osmažíme na pánvi z obou stran dozlatova. Ke konci do pánve vsypeme slaninu a promícháváme, dokud není zlatavá.

Kuře podáváme s kaší z batátů, posypané rozdrobeným sýrem feta spolu s kukuřičnou salsou.

Žádné komentáře:

Okomentovat