24. 4. 2016

Kuřecí steak, obří krutony, salát s granátovým jablkem a rýžový dezert s dušeným ovocem


Vyzkoušela jsem další recept z naší oblíbené kuchařky Jamieho Olivera 30 minut v kuchyni. Místo kachních prsou jsem použila kuřecí a udělala obměnu i v ovoci na dezert (nesehnala jsem švestky ani blumy), příště ale zkusím i kombinaci rebarbora + jahody.

Přísady

Maso:
  • 4 kuřecí prsa
  • provensálské bylinky
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • čerstvá chilli paprička (vynechala jsem)
  • čerstvá petrželka
  • citron
  • 1 lžička tekutého medu

Krutony:
  • 1 ciabatta, nakrájená na plátky
  • čerstvý rozmarýn
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej 
  • sůl, pepř

Salát:
  • 1 granátové jablko
  • 100 g polníčku nebo rukoly
  • 2 mrkve, naškrábané škrabkou na proužky (zapomněla jsem) 
  • malý svazek ředkviček, nakrájené na plátky
  • balsamikový ocet
  • 1/2 citronu
  • sůl


Rýžový dezert:
  • hrst plátkových mandlí
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 pomeranče
  • 12 zralých švestek a blum (dala jsem meruňky, trochu malin a borůvek)
  • příp. cukr dle chuti
  • 4 x 150 g porce mléčné rýže

Postup

V cedníku rychle propláchneme mandle a posypeme je moučkovým cukrem. Nasypeme je na plech a v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 10 upečeme, dokud nezezlátnou.

Větší kusy ovoce překrájíme, podle potřeby vypeckujeme a dáme do hrnce. Přidáme vymačkanou šťávu z pomerančů a podle chuti a kyselosti ovoce přisladíme. Povaříme do změknutí ovoce a dokud se nám šťáva trochu nezahustí.

Plátky ciabatty rozložíme na plech, pokapeme je olivovým olejem, vymačkáme na ně česnek a posypeme rozmarýnem. Osolíme a opepříme. Pečeme asi 10 až 15 minut.

Maso okořeníme a na oleji osmahneme z obou stran. Zmírníme oheň a za občasného otáčení smažíme do úplného propečení. Na prkénku si pokrájíme petrželku, přidáme trochu šťávy z citronu a med a promícháme. Hotové maso vyjmeme na prkénko, nakrájíme na proužky, které obalujeme v připravené marinádě a poskládáme doprostřed na sebe. Kolem naskládáme krutony.

Do mísy dáme polníček nebo rukolu, přidáme ředkvičky a mrkev, salát osolíme, přidáme ocet a citron a promícháme. Granátové jablko rozkrojíme, podržíme jej rozkrojenou stranou dolů nad mísou a vařečkou do něj řádně bušíme, aby se uvolnili semínka a napadaly do mísy. Kůřu a dřeň vyhodíme.

Mléčnou rýži dáme do pohárů nebo misek, přidáme dušené ovoce a posypeme opraženými mandlemi.

Žádné komentáře:

Okomentovat