8. 5. 2016

Těstoviny podle Jools, salát, košíčky frangipane


Ze své oblíbené kuchařky Jamieho Olivera 30 minut v kuchyni jsem uvařila další menu. Bohužel jsem nesehnala hotové upečené košíčky z křehkého těsta, byla jsem tedy nucena si vyrobit vlastní. Ze surovin uvedných v závorce jsem vypracovala těsto, naplnila jej do formiček, položila kousky pečícícho papíru a zatížila fazolemi. Košíčky jsem pak upekla, fazole sejmula a dále pokračovala s naplněním podle receptu.

Přísady

Těstoviny:
  • 4 jarní cibulky
  • 1 mrkev
  • 1 řapík celeru
  • 1 chilli paprička
  • 6 kvalitních klobás (cca 400 g)
  • 1 lžička fenyklových semínek 
  • 1 lžička sušeného oregana 
  • 500 g těstovin penne
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 400 g konzervovaných sekaných rajčat
  • čerstvá bazalka
  • sůl, pepř, olivový olej
  • parmazán na posypání


Salát:
  • 100 g rukoly
  • mrkev, škrabkou udělané dlouhé plátky
  • citron
  • sůl, pepř
  • hoblinky parmazánu


Košíčky:
  • 6 malých košíčků z křehkého těsta (nesehnala jsem je, tak jsem je upekla: 170 g hladké mouky, 70 g másla, 70 g moučkového cukru a 1 vejce)
  • 1 vejce
  • 100 g strouhaných mandlí
  • 80 g másla
  • 80 g hnědého cukru
  • 1 pomaranč
  • kvalitní malinový džem (dala jsem brusinky)
  • creme fraiche k podávání (dala jsem zakysanou smetanu)

Postup

Zeleninu spolu s klobásami rozsekáme v robotu nadrobno. V pánvi na oleji směs osmahneme, přidáme fenykl a oregano. Do pánve rozdrtíme česnek, přidáme balzamikový ocet a vlijeme rajčata. Je-li třeba, přidáme vodu z vaření těstovin na zředění.

Těstoviny uvaříme v osolené vodě, slijeme je a trochu vody si ponecháme na zředění omáčky. Těstoviny smícháme s klobásovou směsí a podle potřeby přilijeme ponechanou vodu. Podáváme posypané parmazánem a bazalkou.

Rukolu dáme do mísy, přidáme mrkev. Pokapeme citronem a přidáme parmazán.

Připravíme si frangipane: smícháme vejce, mandle, máslo a cukr, přidáme strouhanou kůru z pomeranče. Na dno každého košíčku dáme lžičku džemu, na džem lžičku frangipane, opět lžičku džemu a nakonec další lžičku frangipane.

Naplněné košíčky dáme do vyhřáté trouby na 190 stupňů a pečeme asi 20 minut. Košíčky podáváme s creme fraiche.

Žádné komentáře:

Okomentovat