28. 2. 2020

Mrkvový dort


Nevím, proč jsem mrkvový dort pekla až dnes. Chutná celé naší rodině, ale ještě mě nenapadlo upéci si ho doma. Udělala jsem (jak je mým zvykem) trochu odlehčenou verzi. Ubrala jsem cukr v těstě a v krému cukr není vůbec, pouze med. Ozdobit dort pak můžete podle chuti - pouze ořechy nebo ovocem nebo i jen posypat skořicí.

Přísady

Těsto:
  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • špetka soli
  • 170 g krupicového cukru
  • 150 ml oleje (řepkový nebo slunečnicový)
  • 100 ml mléka
  • 390 g polohrubé mouky
  • 9 g prášku do pečiva
  • 2 lžičky skořice
  • kůra z 1 citronu
  • 256 g mrkve, nastrouhané najemno (cca 3 větší mrkve)
  • 150 g ořechů (např. mix vlašské a mandle) - pomleté nahrubo
Krém:
  • 200 g lučiny
  • 250 g polotučného tvarohu (nesmí být řídký) nebo Philadelphie
  • 400 g smetany ke šlehání, ušlehané dotuha
  • 3 až 4 lžíce medu

Postup

Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu.

Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny, přidáme olej a zašleháme. Střídavě vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí a mlékem. Vmícháme mrkev, citronovou kůru a ořechy. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

Malou dortovou formu vyložíme papírem na pečení (stačí dno) a dáme do ní těsto.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 50 až 60 minut (propečenost vyzkoušíme špejlí). Korpus necháme vychladnout.

V míse smícháme lučinu, tvaroh a med a vymícháme dohladka. Přidáme ušlehanou šlehačku.

Vychladlý korpus rozřízneme na 3 pláty. Pokud se při pečení vyboulí, seřízneme vršek dorovna.

Na spodní díl korpusu rozetřeme třetinu krému, položíme prostřední korpus, dáme další třetinu krému a položíme poslední část korpusu. Hořejšek natřeme zbylým krémem a uhladíme. Můžeme slabě potřít i boky dortu, nemusí být dokonalý, hezky vypadá, když je "polonahý" tzv. semi-naked, kdy vykukuje i korpus.

Dort dáme dobře vychladit, klidně přes noc a poté podle chuti ozdobíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat