31. 12. 2014

Jablečno-karamelový trifle



Trifle je proslulý britský dezert ve skle. Servíruje se většinou ve velké skleněné míse, aby byly jednotlivé vrstvy vidět. Může se ale dát i do malých pohárů nebo skleniček, aby každý host dostal svou vlastní porci. Do triflu patří kromě krému, šlehačky, piškotu a želé i alkohol.
Tahle varianta je z lednového Apetitu, recept uvádím mnou upravený.

Přísady

Na perník (uvádím předepsané množství, ale do pohárů jsem použila jen polovinu):
  • 115 g másla, změklého
  • 2 velká vejce
  • 150 ml tekutého medu
  • 180 ml podmáslí
  • 260 g hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 50 g vlašských ořechů, opražených a nasekaných (použila jsem půl na půl ovesné vločky a slunečnicová semínka - nasucho jsem je opražila společně na pánvi)

Na jablka:
  • 6 středně velkých jablek, oloupaných a nakrájených na kostičky
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 8 lžic třtinového cukru (vynechala jsem, jablka byla sladká dost)
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce másla


Na karamel (místo karamelu jsem použila karamelové Salko):
  • 230 g krupicového cukru
  • 6 lžic másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 40 ml brandy


Na krém:
  • 2 kelímky creme fraiche (co nejtučnější zakysaná smetana)
  • 1 velký kelímek zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 až 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce alkoholu (brandy, calvados nebo sherry) + další k pokapání perníku

 

Postup

Nejdříve upečeme perník. Máslo ušleháme do pěny, po jednom zašleháme vejce. Dále vmícháme med, podmáslí a nakonec mouku, sodu, sůl, zázvor, skořici a ořechy. V dortové formě pečeme asi půl hodiny při 170 stupních. Necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky.

Jablka dáme do hrnce spolu s máslem a citronovou šťávou a podusíme (pozor, nerozvařit). Necháme je vychladnout.

Na karamel nasypeme do hrnce cukr, zalijeme trochou vody (asi 100 ml) a vaříme na středním plameni bez míchání, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat. Sundáme z plotny, přidáme máslo a promícháme. Potom přilijeme smetanu a brandy a promícháme. Necháme vychladnout.
Místo tohoto postupu jsem použila karamelové Salko, takže jsem neměla tekutý karamel, ale bylo to výborné i tak.

Na krém prošleháme zakysanou smetanu, cukr a alkohol.

Do pohárů vrstvíme krém, nakrájený perník, který pokapeme alkoholem, jablka a karamel. Vrstvy opakujeme do spotřebování surovin.





Žádné komentáře:

Okomentovat