27/01/2015

Dort motýl


Dort ve tvaru motýla lze vyrobit snadno a nepotřebujete na to žádnou speciální formu. Stačí pak jen dozdobit ovocem podle fantazie.

Přísady

Těsto:
  • 88 g polohrubé mouky
  • 3/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 88 g másla, změklého
  • 87 g krupicového cukru
  • 2 malá vejce

Náplň:
  • 2 zakysané smetany
  • 1 tvaroh
  • 1 želatinový ztužovat připravený podle návodu
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr dle chuti (cca 3 lžíce)
  • ovoce na ozdobu (v mém případě tmavé a zelené hrozno, kompotované broskve)
  • 2 stopky od jablka místo tykadel
  • podle potřeby párátka (použila jsem je na hrozny po obvodu, protože budu dort převážet)

Postup

Kulatou formu o průměru 18 cm vyložíme pečícím papírem. Předehřejeme troubu na 180 stupňů. 

Do velké mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme máslo, cukr a vejce a elektrickým šlehačem všechno důkladně smícháme. Vzniklé těsto rozdělíme rovnoměrně do dortových forem a rozetřem ho. 

Pečeme 25 minut, nebo tak dlouho, aby špejle zapíchnutá do středu dortu zůstane po vytažení čistá.

Smícháme tvaroh, smetany a cukr, ztužovač připravíme dle návodu a smícháme. Rozetřeme na vychladlý korpus a necháme zatuhnout. Poté ozdobíme.







Žádné komentáře:

Okomentovat