31. 1. 2015

Hovězí maso na víně se zeleninou, bramborové pyré s pastinákem


Recept na skvělé dušené maso je z únorového Apetitu. Mělo by se dusit v troubě 5 hodin, ale já jsem si recept trochu uzpůsobila - udělala jsem ho v papiňáku a změnila i množství surovin.

Přísady

Hovězí na víně:
  • 800 g hovězího (kližka, krk, hrudí, plec)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 mrkve, nakrájené nahrubo
  • 1 pastinák nakrájený nahrubo
  • 1/4 bulvy celeru, nakrájená na silnější plátky
  • 150 g šalotek, větší přepůlené
  • 100 g anglické slaniny, na proužky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 ml suchého červeného vína
  • 2 řapíky celeru, na špalíky
  • 100 g žampiónů, větší přepůlené
  • svazek petrželky, bobkového listu, tymiánu a rozmarýnu
  • sůl
  • příp. až 2 lžíce škrobu rozmíchaného v troše vody na zahuštění

Bramborové pyré s pastinákem:
  • 300 g pastináku, nakrájeného na kousky
  • 500 g brambor, nakrájených na kousky
  • 1 stroužek česneku, nakrájený na třetiny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 až 200 ml mléka
  • sůl
  • plátek másla

Postup

Na části oleje opečeme kořenovou zeleninu, šalotky a slaninu. Zvlášť opečeme na zbylém oleji maso, osolíme ho a přidáme k zelenině. Vmícháme protlak a zarestujeme ho. Do pánve po masu vlijeme víno a odmícháme přípečky, vlijeme k masu a zelenině. Přidáme řapíkatý celer, žampiony a bylinky.

V papiňáku dusíme půl a třičtvrtě hodiny. Poté vyndáme bylinky a šťávu zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě. Chvilku povaříme.

Na rozpáleném oleji opečeme pastinák skoro dozlatova. Přidáme brambory a česnek, ztlumíme plamen a krátce osmahneme. Zalijeme mlékem, přivedeme k varu, osolíme a pod poklicí na mírném ohni uvaříme doměkka.

Brambory a pastinák rozšťoucháme s mlékem, v němž se vařily a zašleháme máslo.




 

Žádné komentáře:

Okomentovat