17. 1. 2015

Hruškový závin s marcipánem a mandlemi


Listové těsto můžete použít na různé způsoby. Co zkusit místo obvyklé jablečné náplně hruškovou s marcipánem a mandlemi. Jen doporučuji drobnou úpravu - hrušky je lépe nastrouhat, krájené na kousky při jídle ze závinu vypadávají.

Přísady

  • 2 pláty rozváleného listového těsta
  • 6 až 7 hrušek, oloupaných
  • šťáva z citronu
  • příp. cukr podle chuti (nedávala jsem)
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 50 g marcipánu, nakrájeného na kostičky
  • 50 g nahrubo nasekaných mandlí
  • vejce nebo bílek na potření těsta
  • moučkový cukr na poprášení

Postup

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Hrušky nakrájíme na čtvrtky a ty pak na plátky (příp. nastrouháme na struhadle). Pokapeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly, a smícháme je s  pudinkovým práškem, marcipánem a s nasekanými mandlemi. Případně podle chuti osladíme, ale myslím, že není třeba, hrušky i marcipán jsou sladké dost.

Směs rozdělíme na pláty listového těsta, zavineme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřete vejcem a na vrchu těsta propíchneme na pár místech vidličkou, aby mohla unikat pára.

Pečeme asi 25–35 minut dozlatova. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.







Žádné komentáře:

Okomentovat