2. 1. 2015

Jablečný koláč


Křupavé těsto, měkká jablíčka a smetanová pokrývka. Recept je z webu FoodLover.

Přísady

Těsto:
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • půl sáčku vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • trochu citronové kůry a šťávy 
Náplň:
  • 15 g másla
  • 1½ lžičky citronové šťávy
  • 65 g krupicového cukru + 1 lžíce navíc
  • 1–1½ lžičky calvadosu
  • 3–4 jablka, oloupaná, nakrájená na půlměsíčky
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 vejce
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Máslo, mouku, cukr, žloutek a kůru dobře propracujeme na vále. Těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit do lednice na půl hodiny.

Těsto si rozválíme na pomoučněném vále na velikost dortové formy, neděste se, pokud by se s těstem hůř pracovalo, stačí ho prsty hezky natlačit do formy tak, aby okraje měly cca 1cm, žádné velké válení.

Udělejte náplň: máslo dejte spolu s citronovou šťávou a 15 g krupicového cukru do malého rendlíku a zahřívejte, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Sejměte z ohně, vmíchejte calvados a dejte stranou.

Troubu předehřejte na 220 °C. Na těsto jedno pres druhé vyskládejte jablka a potřete je směsí s calvadosem. Deset minut zapékejte, pak teplotu snižte o 20 °C a pečte dalších patnáct až dvacet minut, aby jablka začala karamelizovat.

Smetanu smíchejte s vejcem a 50 g cukru a dejte stranou. Jablka posypte další lžící cukru, přelijte je smetanovou směsí a pečte ještě deset minut. Před podáváním nechte koláč hodinu zchladnout. Jezte pocukrované.





Žádné komentáře:

Okomentovat