9. 1. 2015

Pečené kuře s čočkou


Na Nový rok se podle tradice má jíst čočka, tak jsem dnes udělala tento skvělý recept z červnového Apetitu. Pokud seženete v obchodě perličku, použijte ji. Já jsem ji nahradila kuřetem a moc jsme si pochutnali.

Přísady

  • 1 perlička nebo kuře (o hmotnosti do 1,4 kg)
  • sůl
  • 2 lžičky uzené sladké papriky
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g choriza, nakrájeného na půlkolečka
  • 1 mrkev, nakrájená na kostičky
  • 1 červená cibule, nakrájená na tenké měsíčky
  • 2 řapíky celeru, nakrájené na tenké plátky
  • 2 bobkové listy
  • 100 g drobné zelené čočky puy (francouzská čočka)
  • 100 ml sherry (nebo portského)
  • cca 250 ml vody (nebo vývaru)
  • hrst nasekané petrželky
  • rýže nebo bageta k podávání

Postup

Troubu předehřejeme na 170 stupňů.

V misce smícháme med, máslo, uzenou papriku a hořčici. Perličku nebo kuře osolíme a potřeme ze všech stran marinádou.

V litinovém kastrolu nebo pekáčku vhodném do trouby (příp. na pánvi, poté přendáme do pekáče opékáme na oleji chorizo asi 3 minuty. Přidáme nakrájenou zeleninu a bobkový list a mícháme asi 8 minut. Přidáme propláchnutou čočku, zalijeme cherry a dolijeme vodou tak, aby bylo vše těsně ponořené.

Připravené kuře položíme nahoru do pekáčku k čočce prsíčky nahoru, přiklopíme a pečeme 1 hodinu. Poté zvýšíme teplotu na 220 stupňů a pečeme odkryté zhruba čtvrt hodiny dozlatova.

Hotové kuře naporcujeme a do čočky vmícháme petrželku. Podáváme s rýží nebo čerstvou bagetou.





Žádné komentáře:

Okomentovat