10. 1. 2015

Zeleninový řecký kuskus, kuře, tzatziki


Rychlé a lehké jídlo z kuchařky od Jamieho Olivera.

Přísady

Kuskus:
  • 1 hrnek kuskusu
  • 1,5 hrnku vařící vody (např. s trochou bio zeleninového vývaru)
  • 2 barevné papriky, nakrájené na drobné kostičky
  • 3 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
  • čerstvá chilli paprička (lze vynechat)
  • nasekaný čerstvý kopr
  • 100 g mraženého hrášku (spařený horkou vodou)
  • 1 malá hrst oliv, pokrájených
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 40 g sýru feta (příp. balkánského)
Kuře:
  • 2 velká nebo 3 malá kuřecí prsa
  • sůl, pepř
  • vrchovatá lžíce sušeného oregana
  • 1 lžička mletého nového koření nebo uzené sladké papriky
  • 1 citron
  • olivový olej
Tzatziki:
  • 1/2 omyté okurky (neoloupané), nastrouhané nahrubo
  • 200 g netučného bílého jogurtu
  • trochu citronu
  • sůl
  • 1 malý stroužek česneku
  • posekaný čerstvý kopr

Postup

Nastrouhanou okurku posolíme a po chvilce vymačkáme vodu. Vmícháme jogurt, česnek, kopr, osolíme a podle chuti kápneme trochu citronu.

Do mísy dáme kuskus, zalijeme ho horkou vodou a přiklopíme (např. talířem). Pokud  nedáme vývar, kuskus osolíme. Po cca 5 minutách kuskus načechráme, přidáme zeleninu, olivy, kopr, ochutíme olivovým olejem, pepřem a citronovou šťávou.

Maso osolíme, opepříme, posypeme oreganem a novým kořením nebo paprikou. Nastrouháme na něj citronovou kůru a přes všechno koření trochu naklepeme. Opečeme na 2  lžících olivového oleje z obou stran dozlatova. Maso vyndáme na prkýnko a nakrájíme na plátky.

Na kuskus položíme pár plátků masa a podáváme s tzatziky.





Žádné komentáře:

Okomentovat