10. 1. 2015

Polévka z pečené mrkve se slaninovými krutony


Všimli jste si, že pečená mrkev je na chuť sladší? Když k polévce podáte opečené krutony se slaninou, máte výbornou večeři nejen pro studené podzimní měsíce.

Přísady

  • 700 g mrkve, pokrájené na špalíky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, i se slupkou
  • pár snítek tymiánu + navíc na ozdobu
  • kousek másla
  • 2 cibule, najemno nasekané
  • 700 ml kuřecího vývaru
  • 6 lžic husté zakysané smetany
  • sůl
  • pepř

Na krutony:
  • 2 plátky rustikálního chleba, nakrájené na proužky
  • 6 plátků slaniny
  • olivový olej na zastříknutí

Postup

Troubu předehřejeme na 200 stupňů.

Mrkve vyskládáme na pečící papír, zastříkneme 1 lžící olivového oleje, přidáme česnek a tymián a pečeme 45-50 minut.

Když je mrkev upečená, rozehřejeme zbylý olej v hrnci spolu s máslem, přidáme cibuli a asi 10 minut ji opékáme. Pak přidáme upečený česnek vymáčknutý ze slupky, pečenou mrkev a zalijeme vývarem. Necháme 10 minut probublávat.

Uděláme krutony: proužky chleba omotáme slaninou, naskládáme na plech, pokropíme olejem a pečeme asi 10 minut.

Polévku rozmixujeme, vmícháme 5 lžic smetany, podle chuti osolíme a opepříme. Pokud je třeba, naředíme vývarem nebo vodou.

Podáváme ozdobenou zbylou smetanou a tymiánem, spolu s krutony.

Žádné komentáře:

Okomentovat