10. 1. 2015

Kuře s česnekovo-tymiánovým máslem


Recept mám z kuchařky Albert Spolu u stolu. Místo jednoho celého kuřete mají být 3 malá jarní kuřátka, ale ty jsem nesehnala. Skvěle jsme si pochutnali i na obyčejném velkém kuřeti.

Přísady

  • 50 g másla, změklého
  • 1 svazek tymiánu
  • 4 stroužky česneku, 1 rozmělněný, 3 v celku
  • 2 citrony nakrájené na čtvrtky
  • sůl
  • pepř
  • 3 jarní kuřátka (místo nich jsem pužila 1 velké)
  • 4 mrkve, nakrájené na větší kusy
  • 1 cibule, nahrubo nasekaná
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml kuřecího vývaru

Postup

Troubu přdehřejeme na 200 stupňů. 

V misce smícháme máslo, třetinu tymiánových lístků, česnek, šťávu vymačkanou z půlky citronu, sůl a pepř. Prstem odtáhneme kuřátkům kůži od prsou a do vzniklé kapsy rozdělíme většinu másla. Zbylým máslem potřeme kuřátka zvenku a do břišní dutiny dáme kousky citronu, zbylé tymiánové lístky a po jednom stroužku česneku. Nohy svážeme k sobě.

Do pekáčku dáme mrkev, cibuli a bokové listy. Kuřátka posadíme navrch a pečeme je asi hodinu (já jsem jedno velké kuře pekla cca půl hodiny na 200 stupňů, až prsíčka zčervenala, pak jsem teplotu snížila na 160 stupňů a pekla ještě něco málo přes hodinu). V průběhu podléváme (já jsem hned na začátku podlila kuře polovinou uvedeného vývaru).

Po upečení vyndáme kuřata z trouby a necháme 5 minut odpočívat. Poté z kuřat vyndáme citrony a česnek a dáme je do pekáčku. Česnek v něm rozmělníme a z citronů vymačkáme šťávu. Pekáček postavíme na sporák, výpek zahřejeme, poté vmícháme mouku, chvíli opékáme, pak postupně vléváme vývar a necháme zhoustnout. 

Kuřátka podáváme se svařenou šťávou v omáčníku, zdobená tymiánem.



Žádné komentáře:

Okomentovat