10. 1. 2015

Cuketová bábovka


V létě ji pečeme s cuketou, na podzim a v zimě vyměníme cuketu za jablka. Bábovka není suchá, vlhkost dodá nejen nastrouhaná cuketa, ale i zakysaná smetana.

Přísady

  • 150 g cukety (můžeme nahradit jablky)
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 150 g másla
  • 130 g moučkového cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1 kelímek husté zakysané smetany
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

Postup

Cuketu nastrouháme nahrubo, v míse ji smícháme se špetkou soli a necháme 10 minut stát, aby pustila vodu.

Z bílků a citronové šťávy vyšleháme pevný sníh.

Máslo, oba cukry a žloutky šleháme asi 7 minut do světlé nadýchané pěny. Pak zlehka vmícháme zakysanou smetanu a poté postupně i mouku s práškem do pečiva.

Z cukety vymačkáme tekutinu a přidáme ji do těsta. Nakonec přimícháme i vyšlehaný sníh.

Pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů asi 50-60 minut nebo dokud těsto ulpívá na špejli.



Žádné komentáře:

Okomentovat