8. 1. 2015

Ranní houstičky


Pečivo bez hnětení je založené na principu nahrazení zdlouhavého hnětení dlouhým kynutím, takže zabere jen chvilku a pak dlouho odpočívá. Těsto vyžaduje minimum sušeného droždí a je velmi řídké, právě díky tomu se uvolní dostatek lepku a vše funguje jak má. Peče se v nahřáté litinové nebo keramické nádobě s poklicí, která vytvoří mikroklima a zajistí příjemnou akurátní kůrku bez vlažení trouby. Tyto houstičky můžete péct na plechu nebo ve formě na muffiny. Charakteristické jsou velkými oky, vláčností a tenoučkou křupavou kůrkou. Recept je z blogu kitchenette.

Přísady

  • 250 g /470 ml chlebové mouky
  • 220 g /220 ml vody nebo mléka
  • 1/8 lžičky sušeného droždí
  • lžička třtinového cukru
  • lžička soli
  • větší špetka mletého koriandru
  • hrst jemných ovesných vloček
  • hrst semínek se sušeným ovocem (např. slunečnicová semínka, dýňová semínka, rozinky)
  • trošku semínek či oříšků na posypání
  • mouku na pomoučení

Postup

Večer smíchejte mouku, droždí, vodu, sůl, cukr a koření (s tím bych i trochu zaexperimentovala – skořice, badyán, curry, ..), přikryjte fólií a nechte na teplém místě až do rána (12-18 hodin).

Ráno by těsto mělo být řídké plné bublinek. Silně si pomučte vál, na něj toto těsto přendejte. Prsty trochu roztáhněte na placku a přeložte jednou či dvakrát. Nechte 10-15 odležet a pak znovu roztáhněte na placku.

Placku rovnoměrně posypejte směsí vloček, oříšků, semínek a sušeného ovoce. Přehněte nejprve obě boční strany do středu, poté vrchní i spodní. Vznikne Vám tak malý čtvercový bochník, rozkrojte ho na 6 stejně velkých dílů. Pomučte si ruce, každý díl lehce zaoblete, posypejte semínky a položte na plech nebo do formy na muffiny.

Předehřejte si troubu na maximum. Pokud spěcháte, můžete dát rovnou péci do trouby a nebo strukturu těsta ještě trochu vylepšit a nechat ho vykynout dalších 1,5 – 2 hodiny. Po vykynutí vložte do trouby snižte výkon na 220°C (horkovzdušná) a pečte 20 – 25 minut, tak aby mely zlatou kůrku.

Žádné komentáře:

Okomentovat