7. 2. 2015

Hruškový koláč


Skvěle vyvážený koláč, který je výborný za tepla i zastudena. Hrušky mu dodají zajímavou chuť a pokrývka z tvarohu a creme fraiche je díky přidanému sněhu jako obláček.

Přísady

Těsto:
  • 150 g tvarohu
  • 6 lžic slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 40 g cukru
  • špetka soli
  • 1 lžíce kakaa
  • 100 g celozrnné špaldové mouky (nebo klasické hladké)
  • 200 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva

Náplň:
  • 1 kg hrušek, oloupaných a nakrájených na plátky
  • 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 350 g tvarohu ve vaničce
  • 200 g creme fraiche (tučná zakysaná smetana)
  • 70 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • špetka soli

Postup

Tvaroh, olej, vejce, cukr a kakao rozmícháme dohladka. Postupně přisypáváme mouku s práškem do pečiva, pokud je těsto moc tuhé, přidáme 1 až 2 lžíce vody.

Těsto rozválíme a vmáčkneme do velkého plechu vyloženého pečícím papírem (lepší je těsto rozválet přímo na pečícím papírem a pak ho i s ním přenést na plech).

Na těsto rozprostřeme nakrájené hrušky.

Žloutky utřeme s tvarohem, creme fraiche, cukrem a škrobem. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků do kterého jsme přidali špetku soli. Směs rovnoměrně natřeme na hrušky.

Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů (nebo horkovzduch 160 stupňů) asi 3/4 hodiny.






Žádné komentáře:

Okomentovat