5. 2. 2015

Jablečný koláč s džemem


Z Kuchařky z ostrova Sardinie jsem vyzkoušela druhý recept. Tentokrát se jedná o jablečný koláč, kam se dává fíkový džem. Ten bohužel nemám, tak jsem jej nahradila pomerančovým se zázvorem a dala jsem víc jablek. V receptu jsem ubrala cukr, ale příště dám ještě méně, koláč je sladký i tak dost (v původním receptu do těsta patří 150 g cukru a do jablečné náplně ještě 20 g vanilkového cukru).

Přísady

  • 300 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru (příště dám ještě méně)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • 150 g másla, změklého
  • citronová kůra
  • zakysaná smetana k podávání (nemusí být)

Na náplň:
  • 5 jablek, oloupaných, nakrájených na čtvrtiny a ty pak na tenké plátky
  • 2 lžíce brandy (dala jsem sherry)
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2/3 malé skleničky fíkového džemu (dala jsem pomerančový se zázvorem)

Postup

Mouku smícháme s kypřícím práškem, cukrem a citronovou kůrou. Přidáme žloutky a máslo a důkladně rukama prohněteme a spojíme do těsta. Dvě třetiny pak rozválíme a přeneseme do koláčové formy, kterou jsme vymazali máslem (já jsem si ještě spodek vyložila pečícím papírem a těsto jsem namačkala přímo do formy, nevím, jestli by mi šlo dobře vyválet).

Jablka smícháme se skořicí a alkoholem.

Dno potřeme džemem a na něj naneseme jablka. Navrch rozdrobíme odloženou třetinu těsta.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi půl hodiny (já jsem pekla na horkovzduch na 160 stupňů 3/4 hodiny, použila jsem keramickou formu, u té je pečení o něco delší).

Podáváme se zakysanou smetanou.







Žádné komentáře:

Okomentovat