4. 2. 2015

Sardské rizoto


Trochu jiné rizoto, zvlášť se uvaří masové ragú, které se poté vmíchává do rizota. Recept je z Kuchařky z ostrova Sardinie od Karoliny Konečné, která bývala kdysi redaktorkou v mém oblíbené časopisu Apetit. Právě v únorovém Apetitu je recenze na její kuchařku, kterou jsem si samozřejmě musela hned koupit :-) 

Přísady

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 300 g rýže na rizoto
  • 50 g strouhaného pecorina
  • 1 lžíce másla
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Na vepřové ragú:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule, nasekaná najemno
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 170 ml červeného vína
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 200 g passaty
  • špetka cukru
  • 1/2 lžičky šafránu

Postup

Nejprve uděláme ragú (nejlepší prý je připravit ho den dopředu, aby se pěkně rozleželo). Na oleji opečeme cibuli, přidáme maso a zprudka ho opékáme. Vlijeme víno a vývar, vmícháme passatu a přisypeme cukr a šafrán. Promícháme a podle chuti osolíme. Necháme probublávat 20 až 25 minut.

Na rizoto rozpálíme olej, vsypeme rýži a zhruba 5 minut ji opékáme a stále mícháme, aby se všechna zrnka obalila olejem. Poté přidáme polovinu ragú a 5 minut vaříme. Rýže nasákne hodně šťávy, takže případně dolijeme horkou vodu nebo vývar. Přidáme zbytek ragú a vaříme dalších 10 minut, aby byla rýže měkká.

Naknec vmícháme pecorino a máslo a rizoto podle chuti osolíme a opepříme. Před podáváním necháme pár minut stát.

Žádné komentáře:

Okomentovat