10. 2. 2015

Sardská focaccia


Focaccia je známé italské pečivo. Nejčastěji se ochucuje olejem, solí a bylinkami. Může se použít jako příloha k mnoha jídlům nebo jako sendvičový chléb. Výborná je i samotná, obzvlášť pokud je ochucená masem nebo jako v tomto případě rajčaty. Tahle je zvláštní v tom, že se do těsta přidávají vařené brambory. Recept mám z Kuchařky z ostrova Sardinie.

Přísady

  • 250 g brambor
  • 5 g droždí
  • 200 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • půl lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nasekaná najemno
  • 300 g rajčat, oloupaných
  • 400g plechovka krájených rajčat
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl
  • špetka cukru
  • strouhané pecorino na posypání (dala jsem parmazán)
  • 1 hrst kaparů v soli, propláchnutých pod proudem vody, osušených

Postup

Brambory dáme vařit ve slupce do měkka, trvá to asi 20-30 minut. Poté je scedíme a nastrouháme.

Do pekárny dáme mléko, sůl, přidáme brambory a mouku. Do mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a lžičku teplé vody, a zahrneme je moukou. Nastavíme program těsto. Pokud nemáte pekárnu, udělejte těsto v ruce a nechte asi 2 hodiny kynout.

Ke konci kynutí v hrnci rozpálíme olej a orestujeme cibuli. Vmícháme pokrájená čerstvá rajčata a asi 15 minut dusíme. Přidáme rajčata z konzervy, sušený tymián, špetku cukru a sůl a necháme asi 10 minut zhoustnout.

Těsto na focacciu roztáhneme rukama po celé ploše plechu vyloženého papírem na pečení. Navrch rozdělíme dušená rajčata, posypeme sýrem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na půl hodiny, dokud okraje nezezlátnou.

Focacciu servírujeme posypanou omytými kapary.






 

Žádné komentáře:

Okomentovat