27. 2. 2015

Zapečené brambory s mletým masem a červenou řepou


Nejlepší verze musaky, jakou jsem jedla. Červená řepa dodá jídlu skvělou zemitou chuť, bešamel jemnost. Bešamelu jsem měla malé množství, na proložení jsem dala jen pár lžic, tak jsem přidala ještě sýr cottage.

Přísady

  • cca 800 až 900 g  brambor, oloupaných a nakrájených na kolečka
  • sůl
  • olivový olej
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
  • oregano
  • pepř
  • 1 větší mrkev, nastrouhaná najemno
  • 2 střední červené řepy, oloupané a nastrouhané najemno
  • trochu vody na podlití
  • plátek másla
  • cca 3 lžíce hladké mouky
  • cca 300 ml mléka 
  • 100 g nastrouhaného sýra (použila jsem čedar, může ale být např. ementál nebo niva)
  • 1/2 kelímku sýra cottage

Postup

Plátky brambor dáme na chvíli vařit do osolené vody, ale nedovaříme je úplně, protože se budou ještě zapékat.

Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme maso, které rozdělujeme vařečkou na malé kousky. Osolíme a opepříme ho, přidáme oregano. Když je maso opečené, vmícháme nastrouhanou mrkev a řepu (nejrychleji je nastrouháme v robotu) a asi 10 minut dusíme. Podle potřeby podlijeme trochou vody.

V malém kastrůlku si z másla a mouky uděláme jíšku, zalijeme ji studeným mlékem a chvíli povaříme. Vmícháme část sýra (cca 1/4) a necháme jej rozpustit.

Do vymazané a vysypané zapékací mísy rozložíme třetinu předvařených brambor, na ně dáme směs masa a zeleniny, přidáme pár lžic bešamelu, pár lžic sýra cottage a trochu strouhaného sýra. Pokračujeme vrstvou brambor, opět maso, na to bešamel a sýr. Nakonec dáme poslední třetinu brambor, na které rozetřeme většinu bešamelu, aby byly pokryté a posypeme strouhaným sýrem.

Zapékáme při 200 stupních, dokud povrch nezačne zlátnout.






 

Žádné komentáře:

Okomentovat