7. 3. 2015

Spaghetti alla puttanesca, salát, česnekový chléb, čokoládové ganache


Další skvělé menu podle Jamieho Olivera.

Přísady

Spaghetti:
  • 500 g špaget
  • 225 g tuňáka v oleji
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce okapaných kaparů
  • 1 čerstvá červená chilli paprička (příp. sušená)
  • svazek hladkolisté petrželky
  • vypeckované černé olivy, pokrájené
  • špetka mleté skořice
  • 1 konzerva sekaných rajčat
  • 200 ml rajčatového pyré

Česnekový chléb:
  • 1 ciabatta
  • malý svazek hladkolisté petrželky
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Salát:
  • rukola
  • ředkvičky, nakrájené na plátky
  • balzamikový ocet
  • olivový olej

Ganache:
  • 200 g kvalitní vysokoprocentní hořké čokolády (dala jsem 73%)
  • velká hrudka másla
  • 300 ml smetany
  • 3 klementinky
  • 12 sušenek k namáčení

Postup

Do ciabatty uděláme nožem zářezy, ale nedořízneme úplně. Pečící papír zmačkáme pod proudem vody a rozložíme ho na pracovní plochu. Nasypeme na něj petrželku, špetku soli, pepř, prolisovaný česnek a olivový olej. Touto směsí rukama potřeme celý chléb včetně zářezů, chléb zabalíme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut.

Do vodní lázně (nad hrnec s vařící vodou dáme mísu, aby se nedotýkala vody v hrnci) nalámeme čokoládu, přidáme máslo, smetanu a nastrouháme kůru z jedné klementinky, necháme rozpustit a promícháme, aby se hmota spojila. Ganache rozdělíme do šálků nebo misek. Přiložíme sušenky k namáčení a zbylé překrojené klementinky.

Do pánve dáme olej z tuňáka, přidáme rozdrcený česnek, kapary, nasekanou chilli papričku a stonky petrželky pokrájené najemno. Po cca 2 minutách přidáme tuňáka a černé olivy. Přimícháme špetku skořice, rajčata a rajčatové pyré.

Těstoviny uvaříme v osolené vroucí vodě, scedíme je a přimícháme do pánve k omáčce. Posypeme nasekanou petrželkou.

Rukolu a pokrájené ředkvičky dáme do mísy, zakápneme olivovým olejem a octem, příp. podle chuti osolíme.






Žádné komentáře:

Okomentovat