21. 3. 2015

Tiramisu roláda


Pokus o tiramisu roládu se vydařil, chutná výborně. Jemný piškot je ochucený kávou a po upečení pokapaný kávou s rumem (můžete použít klidně i amaretto). Náplň jsem použila odlehčenou, s mascarpone i tvarohem. Pokud chcete mít roládu nazdobenou, vystřihněte si z papíru různé tvary, přitiskněte na roládu, poprašte kakaem a šablony poté sundejte.

Přísady

Těsto:
  • 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • špetka soli
  • 120 g krupicového cukru
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 lžička rozpustné kávy + 1,5 lžičky vařící vody

Náplň a dohotovení:
  • 1/2 malé skleničky uvařené kávy (cca 1,5 lžičky rozpustné + vařící voda)
  • 3 lžíce rumu
  • 200 g mascarpone
  • 2 vaničky tvarohu
  • 1,5 balíčku vanilkového cukru
  • 2 lžíce krupicového cukru (nebo podle chuti)
  • kakao na poprášení

Postup

Rozpustnou kávu zalijeme vroucí vodou a necháme vychladnout. 

Bílky spolu se špetkou soli ušleháme na pevný sníh. Žloutky a cukr ušleháme do světlé pěny, přimícháme vychladlou kávu a postupně vmícháme mouku. Nakonec lehce vmícháme sníh.

Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a v troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme asi 10 minut.

Upečený piškotový plát vyklopíme na utěrku, pečící papír sloupneme a horké těsto i s utěrkou zarolujeme. Necháme vychladnout.

Mascarpone spolu s cukrem a tvarohy vymícháme do hladkého krému.

Po vychladnutí roládu roztočíme a lžící po celé ploše pokapeme směsí uvařené kávy a rumu. Poté rozetřeme 2/3 krému a roládu zatočíme. Dáme vychladit.

Před podáváním potřeme povrch rolády zbylou třetinou krému a posypeme kakaem.

Žádné komentáře:

Okomentovat