18. 3. 2015

Tvarohový koláč


Skvělý koláč s  nadýchanou tvarohovou vrstvou, která je ovoněná citronem.

Přísady

Těsto:
  • 125 g polohrubé mouky
  • 2 žloutky (dala jsem 1 celé vejce)
  • 70 g másla
  • 40 g cukru
  • sůl

Náplň:
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 40 g změklého másla
  • 80 g cukru
  • 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • šťáva a kůra z citronu
  • příp. mandle na posypání

Postup

Z mouky, žloutků (nebo vajíčka), másla, cukru a soli vypracujeme hladké pružné těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a uložíme asi na 30 minut do lednice.

Změklé máslo utřeme spolu s cukrem a žloutky do pěny. Lehce vmícháme tvaroh, citronovou kůru i šťávu. Z bílků ušleháme pevný sníh a opatrně ho zapracujeme do tvarohové směsi.

Troubu předehřejeme na 175 stupňů. 

Těsto vyválíme, ale pokud se bude trhat, můžeme ho po kusech do malé formy (průměr cca 20 cm) postupně natlačit (těsto jsem natlačila rovnou do formy prsty, nevyvvalova jsem ho). Na těsto navršíme tvarohovou náplň. Povrch můžeme posypat plátky mandlí.

Koláč pečeme asi 50 minut. Po upečení ho necháme ještě 20 minut v troubě při otevřených dvířkách.






Žádné komentáře:

Okomentovat