27. 4. 2015

Banánový cheesecake


Výborný lehký cheesecake je z květnového Apetitu. Receptu na úplně poslední stránce jsem si všimla při prvním listování a jakmile mi doma zbyly 2 malé banány, které už byly hodně zralé, hned jsem se do něj pustila. V původním receptu není v náplni žádný cukr, ale já jsem přidala 1 vanilkový a 2 lžíce krupicového a přijde mi sladká chuť tak akorát.

Přísady

  • 50 g másla, rozpuštěného
  • 125 g sušenek, rozdrcených najemno (dala jsem bebe dobré ráno)
  • 1 lžíce kakaa + na poprášení (dala jsem pouze na poprášení)
  • 1 lžíce solených arašídů, nasekaných najemno + 1 lžíce na posypání (dala jsem nesolené mandle)
  • na dokončení - 200 ml smetany ke šlehání


Na náplň:
  • 2 malé zralé banány
  • šťáva z 1 citronu
  • 500 g ricotty (syrovátkový sýr, prodává se ve stejném balení jako mascarpone)
  • 200 g řeckého jogurtu 
  • 4 velká vejce
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce krupicového cukru

Postup

Malou dortovou formu (použila jsem průměr 20 cm) lehce vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem.

Rozdrcené sušenky smícháme s máslem, kakaem a arašídy (dala jsem mandle a vynechala kakao). Dobře promícháme a důkladně upěchujeme na dno formy.

Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.

Banány rozmačkáme s citronovou šťávou, přidáme ricottu, jogurt, vejce, škrob a cukr. Dobře rozmícháme a rozetřeme na předpečený sušenkový základ. 

Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 240 stupňů. Poté teplotu snížíme na 110 stupňů a pečeme dalších 25 minut. Troubu vypneme a cheesecake necháme uvnitř, až vychladne. Poté dáme do lednice na 3-4 hodiny.

Před podáváním vyndáme cheesecake z formy a potřeme smetanou ušlehanou dotuha. Lehce poprášíme kakaem a posypeme arašídy (posypala jsem pouze kakaem).

Žádné komentáře:

Okomentovat