28. 4. 2015

Krůtí roláda na víně, šťouchané brambory se špenátem


Ve všední den jsem se pustila do trochu složitějšího oběda a řeknu vám, že jsem ho kvůli Davídkovi s přestávkami dělala skoro celé dopoledne. Měla jsem v ledničce načatá sušená rajčata a v akci bylo krůtí prso, takže se mi květnový Apetit trefil do noty :-)

Přísady

Krůtí roláda:
  • 600 g krůtích prsou
  • sůl, pepř
  • 50 g másla
  • 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
  • 150 ml bílého vína
  • 100 ml drůbežího vývaru
  • 1/2 lžíce hladké mouky (vynechala jsem)
  • 2 lžíce smetany


Nádivka:
  • 25 g sušených rajčat v oleji
  • 2 rohlíky, den staré
  • 50 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžička čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného)
  • sůl, pepř


Brambory:
  • 600 g brambor, oloupaných
  • sůl
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 40 g másla
  • 1 lžíce smetany

Postup

Rajčata nakrájíme na kousky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem, přidáme vejce, osolíme, opepříme, přidáme tymián a vmícháme sušená rajčata. Promícháme a odložíme na 10 minut, až se tekutiny vstřebají.

Krůtí prsa seřízneme na plát a zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Plát masa pokryjeme nádivkou, zarolujeme a svážeme kuchyňským provázkem. Opečeme ze všech stran na pánvi na másle, aby se maso zatáhlo.

Cibuli dáme do pekáčku, přilijeme víno, položíme roládu, přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů necelou hodinu. Poté víko odklopíme, přilijeme vývar a pečeme odklopené asi 30 minut za občasného přelévání výpekem dozlatova.

Brambory uvaříme doměkka. Špenát nakrájíme na silnější proužky. V pánvi rozpustíme máslo, vsypeme špenát a chvíli opékáme, dokud nezavadne. Vmícháme smetanu. Brambory slijeme a nahrubo rozšťoucháme. Přidáme k nim špenát se smetanou a máslem a promícháme.

Roládu vyjeme, zabalíme do alobalu a necháme odpočinout. Výpek slijeme do kastrůlku (příp. zaprášíme moukou). Povaříme do zhoustnutí a zjemníme smetanou.

Roládu nakrájíme na plátky a podáváme přelitou šťávou a se špenátovými brambory.







Žádné komentáře:

Okomentovat