2. 4. 2015

Kuře s pestem a smetanou


Tradice velí jíst na zelený čtvrtek něco zeleného, zaručí to prý pevné zdraví po celý rok. Dnešní oběd byl u nás ve znamení domácího ZELENÉHO bazalkového pesta.

Přísady

  • olivový olej
  • 3 až 4 kuřecí prsa
  • sůl a pepř
  • 350 g cherry rajčátek, rozpůlených
  • 3 lžíce bazalkového pesta (např. domácí podle receptu níže)
  • 200 g zakysané smetany
  • čerstvá bazalka

Domácí pesto:
  • hrst bazalky (včetně stonků)
  • cca 70 g oloupaných mandlí
  • 1 velký stroužek česneku
  • cca 4 lžíce olivového oleje (nebo podle potřeby)
  • špetka soli
  • cca 2 vrchovaté lžíce strouhaného parmazánu

Postup

Na oleji v pánvi opečeme z obou stran osolená a opepřená kuřecí prsa. Měla by mít zlatavou barvu a být pěkně propečená. 

Do pánve vsypeme rajčata a opékáme je tak dlouho, až začnou měknout. Pak stáhneme z plamene a přimícháme pesto a zakysanou smetanu. Jakmile směs připomíná omáčku, přihodíme bazalku.
 
Podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.
 
 
Příprava domácího pesta: Všechny suroviny utlučeme v hmoždíři nebo rozmixujeme v mixéru. Pesto vydrží v ledničce několik dní.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat