14. 5. 2015

Kvásková šumava


Od kamarádky Marcelky z blogu www.pradobroty.cz jsem dostala kvásek. Už jsem nemohla mít žádné výmluvy a pustila jsem se do svého prvního opravdového kváskového chleba. Zatím jsem nesehnala ošatku na kynutí, ale vystačila jsem si s obyčejným umělohmotným cedníkem, který jsem vyložila utěrkou. Recept jsem použila ze zmiňovaného blogu a s výsledkem jsem moc spokojená - chleba je výborný!

Přísady

  • 220 g žitného kvásku
  • 360 g žitné chlebové tmavé mouky
  • 460 g pšeničné mouky (např. obyčejná hladká)
  • 470 ml odstáté vody
  • 20 g soli
  • 5 g kmínu

Postup

Začneme kváskem: 110 g žitné chlebové mouky si rozmícháme ve větší míse s cca 120 ml vody na hustší těstíčko, do kterého přidáme 1 lžíci aktivního kvásku z lednice. Přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a při pokojové teplotě necháme několik hodin (nechala jsem 8 hodin).

Poté nezapomeneme 1 lžíci kvásku odebrat a dát znovu do lednice, kde počká maximálně týden na další chleba :-)

Vykynutý kvásek smícháme s vodou, moukou, solí a kmínem a vypracujeme hutné těsto (podle potřeby můžeme přidat mouku). Já jsem si nechala vypracovat těsto pekárnou a poté hned vyndala a nechala kynout při pokojové teplotě - viz dále.

Vykynuté těsto zpracujeme do bochánku a vložíme ho do vysypané ošatky na kynutí těsta nebo cedníku vyloženého utěrkou, kterou posypeme moukou. Celé to vložíme do igelitového pytle a uzavřeme. Při pokojové teplotě necháme několik hodin kynout (nechala jsem 3 a půl hodiny). Správně vykynuté těsto se po vtlačení prstu pomalu vrací zpět. Když se vrací moc rychle, necháme ještě nějakou dobu kynout, pokud zůstane v těstě důlek, je těsto překynuté.

Troubu rozpálíme na 240 stupňů. Na dno trouby dáme vyšší plech (budeme do něj lít vodu) a na střední příčku klasický plech, aby se nahřál. Připravíme si hrneček teplé vody.

Vykynutý bochník vyklopíme na vyhřátý plech a ostrým nožem na něm uděláme zářezy (není to ale nutné). Ihned vložíme do trouby, na dno do pekáče vlijeme vodu a hned zavřeme dvířka. Pára pomůže dokynutí a udělá na chlebu výbornou kůrku.

Po 10 minutách dvířka trouby otevřeme a necháme uniknout přebytečnou páru (chleba už se nám dále nezvětšuje). Teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme asi půl hodiny, dokud není kůrka zlatavá a při poklepání na spodek chleba zazní dutý zvuk.
Chléb dáme hned po vyndání z trouby chladnout na mřížku, aby se nezapařil. Krájíme ho až úplně vychladlý.







Žádné komentáře:

Okomentovat