Původní recept najdete na http://blog.trikopecky.cz/2014-06-02-bez-bezu-jsem-bez-sebe/. Trochu jsem si ho upravila, protože jsme zmrzlinu snědli hned po umíchání ve zmrzlinovači, takže není potřeba tolik cukru a vynechala jsem i žloutek.
Přísady
- 5 velkých bezových květenství
- 65 ml mléka
- 65 ml smetany ke šlehání
- 200 g zakysané smetany
- 50 g moučkového cukru
- citronová šťáva podle chuti
Postup
Otrháme z bezu květy, dáme je do uzavíratelné nádoby, zalijeme mlékem, důkladně protřepeme a dáme na jeden až dva dny do ledničky. Čas od času nádobu protřpeme.
Přes plátno vymačkáme všechno mléko do mísy, přidáme obě smetany, cukr a citronovou šťávu. Dobře rozmícháme a nalijeme do zapnutého zmrzlinovače. Za 20 minut máme úžasnou voňavou zmrzlinu konzistence točené.
Názor mlsouna:
OdpovědětVymazatNádherně letní vůně rozkvetlého bezu a smetanové zmrzliny. Byla to výborná kombinace - chutnala a ještě osvěžila. Lituju jen krátkého období, kdy lze získat čerstvé květy.