18. 6. 2015

Jahodovo-ricottový dort


Loňský červnový Apetit měl tento krásný dort na obálce. Přišla na něj řada až letos a zjistila jsem, jak je výborný. Nadýchaný, lehký, svěží a díky mému ubrání cukru i nepřeslazený. Vyměnila jsem i korpus, udělala jsem klasický piškot, který se podle mého k tomuto typu dortu více hodí.

Přísady

Piškotový korpus:
  • 1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
  • 40 g cukru
  • 1 lžíce teplé vody
  • 40 g polohrubé mouky


Náplň:
  • 500 g čerstvých jahod + cca 100 g na ozdobu
  • 1 balíček práškové želatiny (10g) nebo 7 plátků
  • 100 ml mléka
  • 250 g ricotty
  • 90 g cukru
  • 300 ml ke šlehání
  • lístky máty na ozdobu

Postup

Bílek ušleháme do tuha, přisypeme cukr a šleháme, až je sníh lesklý. Přidáme žloutek, poté lžíci vody a nakonec vmícháme mouku. Těsto rozetřeme do dortové formy o průměru 20 cm, kterou jsme si vyložili pečícím papírem. Korpus pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut. Necháme vychladnout.

Želatinu necháme nabobtnat podle návodu na obalu (z odměřených 100 ml mléka jsem na nabobtnání použila 4 lžíce). Mléko zahřejeme a necháme v něm rozpustit želatinu.

Jahody rozmixujeme, přimícháme ricottu a cukr. Vmícháme dobře rozpuštěnou želatinu a nakonec ušlehanou šlehačku. Náplň vlijeme na korpus, uhladíme a necháme přes noc vychladit.

Dort vyjmeme z formy, ozdobíme jahodami a mátou.







1 komentář:

  1. Názor mlsouna:
    Těsto bylo vláčné, celý dezert voní po jahodách. Možná bude někomu připadat méně sladší, mě to takto chutnalo. Určitě ho budu chtít ještě v létě vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat