8. 6. 2015

Meruňkové taštičky


První vyzkoušený recept z nové kuchařky Deník Dity P. Těsto po upečení chutná jako listové, voní máslem a náplň z čerstvých meruněk s kořením je výborná.

Přísady

Na těsto:
  • 225 g másla, pokojové teploty
  • 225 g mascarpone nebo smetanového krémového sýra, pokojové teploty
  • 2 lžíce cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 120 ml smetany ke šlehání (dala jsem mléko)
  • nastrouhaná citronová kůra
  • 280 g hladké mouky
  • 1 vejce na potření, rozšlehané
  • 4 lžíce krystalového cukru na posypání


Na náplň:
  • 1 lžíce másla
  • 1 bobkový list
  • 450 g meruněk, vypeckovaných a nakrájených na větší kostky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 50 g cukru
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky najemno nasekaného rozmarýnu
  • špetka mleté skořice

Postup

V robotu smícháme máslo, mascarpone, cukr, sůl, smetanu, citronovou kůru a mícháme dohladka. Pak přidáme mouku a mícháme, až se vytvoří hladké, lepivé těsto. Rozdělíme ho na dvě části, každou zabalíme do fólie a dáme na 3 hodiny nebo přes noc do lednice.

V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme bobkový list, meruňky, citronovou šťávu, cukr, sůl, rozmarýn a skořici. Dusíme na středním plameni za občasného míchání, až jsou meruňky úplně měkké, trvá to asi 15 minut (měla jsem směs docela řídkou, tak jsem přidala 1 lžičku škrobu rozmíchanou v troše vody). Necháme vychladnout.

Dva plechy vyložíme pečícím papírem. Pracovní plochu hodně posypeme moukou a vyválíme obdélník (cca 25x50 cm). Vykrájíme kolečka (nebo obdélníky), do středu každého dáme lžíci náplně. Okraje potřeme vajíčkem, přeložíme a vlidličkou přimáčkneme. Každou taštičku potřeme vajíčkem, posypeme cukrem a uděláme na vrchu 2 až 4 minizářezy, aby mohla při pečení unikat pára.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 25-35 minut.





1 komentář:

  1. Názor mlsouna:
    Meruňkové taštičky chutnali výborně, těsto bylo nadýchané a náplň příjemně nakyslá. Ideální pro horké letní odpoledne. Kdo má raději sladší chuť, může si je pocukrovat, mně stačil cukr v těstě.

    OdpovědětVymazat