12. 7. 2015

Ryba po provensálsku


Vynikající úprava bělomasé ryby - doporučuji vyzkoušet! Bohužel jsem nekoupila černé olivy, které do jídla patří, tak až si budete psát seznam surovin, nezapomeňte si je tam připsat. Pokud nechcete jako přílohu pečené brambory, kupte (nebo upečte) čerstvou bagetu a podávejte se sklenkou bílého vína. Dělala jsem porci pro 2 osoby, ale recept uvádím pro 4.

Přísady

  • 4x filet pevné bělomasé ryby, např. z tresky nebo halibuta (použila jsem čerstvý filet z tresky)
  • 1 lžíce olivového oleje + další na pokapání
  • 1 cibule, nakrájená na plátky (může být červená)
  • 1 stroužek česneku, drcený
  • 1 lžíce hustého rajčatového protlaku
  • 400 g konzerva sekaných rajčat
  • 125 ml bílého vína
  • 1 velká červená paprika, nakrájená na proužky
  • 12 oliv, nejlépe kalamata (neměla jsem)
  • 1 lžička provensálského koření
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • sůl
  • brambory

Postup

Brambory dobře omyjeme a nakrájíme na kolečka. Rozložíme je v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme je olejem a osolíme. Navrch posypeme lístky tymiánu.

Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme papriku a opékáme, až je paprika měkká. Vmícháme česnek a po minutě přilijeme víno. Přivedeme k varu a vmícháme rajčatový protlak, rajčata i se šťávou a olivy. Podle chuti osolíme a přidáme provensálské koření. 

Omáčku vlijeme do pekáčku a v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) pečeme 20 minut. Do trouby ve stejný čas dáme i připravený plech s plátky brambor.

Filety potřeme olejem, osolíme, posypeme trochou provensálského koření a posypeme tymiánem. Ryby položíme na předpečenou omáčku a pečeme dalších asi 15 minut.




Žádné komentáře:

Okomentovat