11. 7. 2015

Buchty s borůvkovými povidly a tvarohovo-hruškovou náplní


V magazínu Albert mě zaujaly buchty plněné borůvkovými povidly, které jsem musela vyzkoušet. Sice mám svoje osvědčené těsto, ale tentokrát jsem zkusila udělat změnu. Musím říct, že se buchty náramně povedly. Borůvek jsem měla poloviční množství, tak jsem zbytek buchet naplnila tvarohem s nakrájenou hruškou a tuhle náplň mohu jen doporučit. Původně jsme měli mít k obědu rybu, ale když je Davídek uviděl, musel hned jednu buchtu sníst :-) A když je Vojta uviděl a zjistil, že jsou s borůvkami, konstatoval, že ryba bude zítra, že mám přeci dnes vařeno a budeme mít buchty :-)

Přísady

  • 100 ml vlažného mléka (dala jsem cca 160 ml)
  • 30 g droždí
  • 1 kostka cukru
  • 500 g polohrubé mouky (dala jsem půl na půl s hladkou moukou)
  • 100 g másla, rozpuštěného
  • 4 žloutky (dala jsem jen 3)
  • 70 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • zarovnaná lžička soli
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • rozpuštěné máslo na potírání buchet (cca 40 g, pokud vyložíte pekáč papírem na pečení)
  • lžíce másla + lžíce rumu na potření buchet po upečení
  • moučkový cukr na posypání


Na borůvková povidla (dávka na polovinu buchet):
  • 1/2 kg borůvek (použila jsem mražené)
  • 170 g cukru
  • 10 g másla (vynechala jsem)
  • 10 g hladké mouky (vynechala jsem)


Na tvarohovo-hruškovou náplň:
  • 1 polotučný tvaroh ve vaničce (cca 2 hodiny ho necháme vykapat)
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1 hodně zralá hruška, oloupaná a nakrájená na malé kostičky

Postup

Připravíme si povidla - borůvky dáme do kastrolu, zasypeme cukrem a na mírném ohni vaříme do zhoustnutí (skoro hodinu). 

Do mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, přidáme máslo, žloutky, cukr, sůl, kůru z citronu a vypracujeme vláčné, hladké, nelepivé těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout - asi hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.

Těsto rozřežeme na kousky, vytvarujeme placičky a dostředu každé dáme lžíci náplně (borůvkové nebo tvarohové) a vytvarujeme buchty. Spojem dolů je rovnáme do pekáče a ze všech stran potíráme rozpuštěným máslem, aby se buchty k sobě po upečení nepřilepily (já buchty potírám jen ze stran, protože si pekáč vyložím pečícím papírem). Pekáč s buchtami přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi půl hodiny dokynout.

Buchty pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů asi půl hodiny, až zezlátnou.

Ještě horké buchty potíráme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat