16. 8. 2015

Cuketová buchta se zakysanou smetanou


Jakmile cuketa vyroste do obřích rozměrů, už nenajde takové široké uplatnění. Je škoda ji ale vyhodit a pro tento případ mnoho z nás peče různé buchty z cukety. Až se vám jedna velká cuketa na záhonu objeví, vyzkoušejte tento recept.

Přísady

  • 150 g cukety
  • špetka soli
  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 1 lžíce citr. šťávy
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 220 g zakysané smetany
  • 250 g polohrubé mouky (třetinu mouky jsem nahradila celozrnnou špaldovou)
  • 1 prášek do pečiva

Postup

Cuketu nastrouháme (klidně i se slupkou). Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh. 

Máslo, oba cukry a žloutky šleháme asi 7 minut do světlé nadýchané pěny. Pak zlehka vmícháme zakysanou smetanu a poté postupně i mouku s práškem do pečiva a cuketu. Nakonec zlehka vmícháme vyšlehaný sníh.

Těsto rozetřeme do menšího pekáčku, který jsme si vyložili pečícím papírem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi půl hodiny (zkusíme vpíchnout špejli).



 

Žádné komentáře:

Okomentovat