Tvarohová štola u nás nechybí na žádné Vánoce. Správně se má nechat uležet 4 týdny, nám ale chutná i hned po upečení, takže jednu nohavici vždy schovám do Vánoc a druhou začneme jíst hned :-)
Přísady
- 500 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 170 g cukru krupice
- 2 vejce
- 1/2 Hery nebo másla (dávám máslo)
- 50 g sádla (sádlo u nás nevedeme, tak dávám také máslo)
- 1 tvaroh (dávám vaničkový)
- 3 lžíce rumu
- 120 g rozinek
- 120 g ořechů (sekaných na hrubo)
- dávám ještě marcipán pokrájený na kousky a kandované ovoce
- rozpuštné máslo na potření po upečení (cca 40 g)
- moučkový cukr na posypání
Postup
Zpracujeme těsto na vále, uděláme dva válečky a dáme péci do středně vyhřáté trouby (180 stupňů), pečeme asi 3/4 hodiny.
Po upečení potřeme štoly máslem a obalíme v cukru s vanilkou. Zabalíme do alobalu (po vychladnutí) a uložíme v chladnu (spíš, spodek ledničky).
Štoly pečeme 3-4 týdny dopředu.U nás první šiška padne hned první týden a druhá druhý týden, tak ani nemám vyzkoušené, jak chutná po 4 týdnech
Po upečení potřeme štoly máslem a obalíme v cukru s vanilkou. Zabalíme do alobalu (po vychladnutí) a uložíme v chladnu (spíš, spodek ledničky).
Štoly pečeme 3-4 týdny dopředu.U nás první šiška padne hned první týden a druhá druhý týden, tak ani nemám vyzkoušené, jak chutná po 4 týdnech
u nás sádlo vedeme, tak jsem dala a musela jsem pak přisypat celkem dost mouky, aby těsto přestalo lepit - to jen jako upozornění pro ty, co taky fandí vepříkům. Jinak těsto chuťově moc dobré už za syrova, teď jsou štoly v troubě, tak doufám, že na chuti nic neztratí a jenom získají :-) díky za recept!
OdpovědětVymazatMilá Jitko,
Vymazatděkuji za postřeh, alespoň s tím mohou počítat ti, co recept vyzkouší se sádlem. Doufám, že si na upečené pochutnáte ještě víc než na syrové. U nás už první štola zmizela hned minulý týden :-)
Přeji hezké Vánoce.
Zuzka
Ahoj Zuzko, štola byla výborná - první noha padla hned, druhou jsem uchránila do včerejška. Akorát se chystám péct další :-) a nemám sádlo, tak schválně zkusím tentokrát máslovou variantu. Krásné Vánoce i tobě! Jitka
VymazatAhoj Jitko,
Vymazatjsem zvědavá, jestli bude rozdíl mezi sádlem a máslem znát na chuti nebo konzistenci. V každém případě mám radost, že štola zachutnala, u nás se mi také jednu podařilo uchovat a právě ji jíme, tak i Vánoc se dočká :-)