29. 3. 2018

Povidly plněné perníčky s čokoládou


Pokud vás už omrzely klasické perníčky, vyzkoušejte tyhle plněné. Použít můžete i svůj osvědčený perníkový recept. Navíc plněnou variantu doporučuji i jako záchranu tvrdých perníků, protože promazáním určitě změknou :-)

Přísady

Těsto:
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g celozrnné žitné mouky (lze použít i žitná chlebová)
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 zarovnaná lžička jedlé sody
  • 1 sášek kypřícího prášku do perníku
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce koření do perníku
  • 4 vejce
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžíce medu (dávám hodně plné)
  • 50 g másla 
Dále:
  • švestková povidla (příp. džem)
  • čokoládová poleva

Postup

Smícháme vše sypké, postupně vmícháme vejce. Ve vlažném mléce rozpustíme máslo a med a postupně přikapáváme do hnětače s těstem. Pokud je hmota spíš řidší, tak podle potřeby dosypeme hladkou mouku, až je těsto nelepivé.

Těsto zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme odpočinout do lednice nejméně přes noc. Před zpracováním je nutné těsto včas vyndat, aby se nám dobře vyvalovalo - stačí i 2 hodiny.

Těsto rozdělíme na 3 díly. Každý díl ještě propracujeme. Vyválíme na placku - na menší tvary tak 3 mm, na větší tak 4 - 5 mm. Dáváme na plech vyložený papírem na pečení, nezapomeneme nechávat mezi  perníčky mezery, při pečení trochu nabudou a pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě okolo 180 stupňů asi 5 - 8 minut podle velikosti tvarů. Je důležité perníčky nepřepíkat, nejsou potom měkké - chce to hlídat, kdy zavoní a zrůžoví kraje a hned s nimi ven z trouby!!!

Upečené perníčky necháváme chladnout na rovné podložce, aby se perníky nezdeformovaly.

Vždy dva perníčky spojíme k sobě švestkovými povidly a potvrch potřeme čokoládovou polevou. Tyto perníčky se nemusí nechávat odležet.

Žádné komentáře:

Okomentovat